Lækre og nemme opskrifter på glutenfrit brød til hele familien

person making dough beside brown wooden rolling pin

Lækre og nemme opskrifter på glutenfrit brød til hele familien

I dette blogindlæg vil jeg dele nogle opskrifter på brød uden gluten, som jeg selv har afprøvet og nydt. Gluten er et protein, der findes i hvede, rug og byg, og som giver brød sin seje konsistens og luftige struktur. Nogle mennesker er allergiske eller intolerante over for gluten og må derfor undgå det i deres kost. Men det betyder ikke, at de skal sige farvel til lækre brødvarer! Der findes nemlig mange glutenfrie alternativer, som kan bruges til at bage fantastiske franskbrød, rugbrød, rundstykker og meget mere.

Glutenfri franskbrød

Franskbrød er et klassisk brød, som kan spises til morgenmad, frokost eller aftensmad. Det er et lyst brød med en sprød skorpe og et blødt indre. For at lave et glutenfrit franskbrød skal du bruge følgende ingredienser:

– 5 dl lunkent vand

– 25 g gær

– 1 tsk salt

– 1 spsk sukker

– 1 spsk fiberhusk

– 2 spsk olivenolie

– 650 g glutenfri mel (f.eks. Schär Mix B eller Finax Hvidt Mel)

Sådan gør du:

– Opløs gæren i det lunkne vand i en stor skål.

– Tilsæt salt, sukker, fiberhusk og olivenolie og rør godt rundt.

– Tilsæt melet lidt efter lidt og ælt dejen godt sammen. Dejen skal være fugtig og klistret, men ikke flydende.

– Læg et rent klæde over skålen og lad dejen hæve et varmt sted i ca. en time.

– Form dejen til et aflangt brød på en bageplade med bagepapir. Brug våde hænder eller en dejskraber til at forme dejen, da den er meget klistret.

– Skær et par snit i overfladen af brødet med en skarp kniv og pensl det med lidt vand.

– Bag brødet i en forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 35 minutter, eller indtil det er gyldent og gennembagt.

– Lad brødet køle af på en rist, før du skærer det i skiver.

Glutenfri rugbrød

Rugbrød er et mørkt og groft brød, som er rigt på fibre og fuldkorn. Det er meget populært i Danmark, hvor det spises med pålæg som leverpostej, ost eller sild. For at lave et glutenfrit rugbrød skal du bruge følgende ingredienser:

– 5 dl kærnemælk

– 50 g gær

– 2 tsk salt

– 2 spsk mørk sirup

– 2 spsk olivenolie

– 1 spsk fiberhusk

– 150 g boghvedeflager

– 100 g solsikkekerner

– 100 g hørfrø

– 400 g glutenfri mel (f.eks. Schär Mix B eller Finax Hvidt Mel)

Sådan gør du:

– Lun kærnemælken i en gryde til den er fingervarm og opløs gæren i den i en stor skål.

– Tilsæt salt, sirup, olivenolie og fiberhusk og rør godt rundt.

– Tilsæt boghvedeflager, solsikkekerner, hørfrø og melet lidt efter lidt og rør dejen godt sammen. Dejen skal være tyk og grødet, men ikke fast.

– Smør en rugbrødsform med olie og hæld dejen i formen. Jævn overfladen med en våd ske og drys evt. med lidt ekstra solsikkekerner.

– Læg et rent klæde over formen og lad dejen hæve et varmt sted i ca. en time.

– Bag brødet i en forvarmet ovn ved 180 grader i ca. 60 minutter, eller indtil det er gennembagt.

– Lad det glutenfri brød køle af i formen i ca. 10 minutter, før du vender det ud på en rist. Lad det køle helt af, før du skærer det i skiver.

Glutenfri gulerodsrugbrød

Dette er en variation af det glutenfrie rugbrød, som har et ekstra twist af revne gulerødder, som giver brødet en sødme og en flot farve. For at lave et glutenfrit gulerodsrugbrød skal du bruge følgende ingredienser:

– 5 dl kærnemælk

– 50 g gær

– 2 tsk salt

– 2 spsk mørk sirup

– 2 spsk olivenolie

– 1 spsk fiberhusk

– 150 g boghvedeflager

– 100 g solsikkekerner

– 100 g hørfrø

– 400 g glutenfri mel (f.eks. Schär Mix B eller Finax Hvidt Mel)

– 200 g revne gulerødder

Sådan gør du:

– Følg de samme trin som til det glutenfrie rugbrød, men tilsæt de revne gulerødder sammen med melet og rør godt rundt.

– Bag brødet i en forvarmet ovn ved 180 grader i ca. 70 minutter, eller indtil det er gennembagt.

Glutenfri skolerugbrød

Dette er en anden variation af det glutenfrie rugbrød, som har et ekstra twist af æblemos, som giver brødet en saftighed og en mild smag. For at lave et glutenfrit skolerugbrød skal du bruge følgende ingredienser:

– 5 dl kærnemælk

– 50 g gær

– 2 tsk salt

– 2 spsk mørk sirup

– 2 spsk olivenolie

– 1 spsk fiberhusk

– 150 g boghvedeflager

– 100 g solsikkekerner

– 100 g hørfrø

– 400 g glutenfri mel (f.eks. Schär Mix B eller Finax Hvidt Mel)

– 200 g æblemos

Sådan gør du:

– Følg de samme trin som til det glutenfrie rugbrød, men tilsæt æblemosen sammen med melet og rør godt rundt.

– Bag brødet i en forvarmet ovn ved 180 grader i ca. 70 minutter, eller indtil det er gennembagt.

Glutenfri rundstykker

Rundstykker er små og runde brød, som kan spises til morgenmad eller frokost. De er ofte lavet med forskellige kerner, frø eller nødder, som giver dem en god smag og tekstur. For at lave glutenfrie rundstykker skal du bruge følgende ingredienser:

– 5 dl lunkent vand

– 25 g gær

– 1 tsk salt

– 1 spsk sukker

– 1 spsk fiberhusk

– 2 spsk olivenolie

– 600 g glutenfri mel (f.eks. Schär Mix B eller Finax Hvidt Mel)

– 100 g blandede kerner, frø eller nødder efter eget valg (f.eks. sesamfrø, græskarkerner, solsikkekerner eller hakkede mandler)

Sådan gør du:

– Opløs gæren i det lunkne vand i en stor skål.

– Tilsæt salt, sukker, fiberhusk og olivenolie og rør godt rundt

– Tilsæt melet lidt efter lidt og ælt dejen godt sammen. Dejen skal være fugtig og klistret, men ikke flydende.

– Læg et rent klæde over skålen og lad dejen hæve et varmt sted i ca. 30 minutter.

– Form dejen til ca. 12 rundstykker på en bageplade med bagepapir. Brug våde hænder eller en dejskraber til at forme dejen, da den er meget klistret.

– Drys de blandede kerner, frø eller nødder over rundstykkerne og tryk dem let ned i dejen.

– Lad rundstykkerne hæve under et rent klæde i ca. 15 minutter.

– Bag rundstykkerne i en forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 25 minutter, eller indtil de er gyldne og gennembagte.

– Lad rundstykkerne køle af på en rist, før du spiser dem.

Glutenfri spanske stykker

Dette er en variation af de glutenfrie rundstykker, som har et ekstra twist af appelsinskal, kardemomme og mandler, som giver dem en sød og aromatisk smag. For at lave glutenfrie spanske stykker skal du bruge følgende ingredienser:

– 5 dl lunkent vand

– 25 g gær

– 1 tsk salt

– 1 spsk sukker

– 1 spsk fiberhusk

– 2 spsk olivenolie

– 600 g glutenfri mel (f.eks. Schär Mix B eller Finax Hvidt Mel)

– Skallen af en økologisk appelsin

– 1 tsk stødt kardemomme

– 50 g hakkede mandler

Sådan gør du:

– Følg de samme trin som til de glutenfrie rundstykker, men tilsæt appelsinskal, kardemomme og mandler sammen med melet og rør godt rundt.

– Bag rundstykkerne i en forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 25 minutter, eller indtil de er gyldne og gennembagte.

Glutenfri håndværkere

Dette er en anden variation af de glutenfrie rundstykker, som har et ekstra twist af surmælksprodukt, havregryn og honning, som giver dem en saftig og sødmefuld smag. For at lave glutenfrie håndværkere skal du bruge følgende ingredienser:

– 5 dl kærnemælk eller yoghurt

– 25 g gær

– 1 tsk salt

– 2 spsk honning

– 1 spsk fiberhusk

– 2 spsk olivenolie

– 600 g glutenfri mel (f.eks. Schär Mix B eller Finax Hvidt Mel)

– 100 g havregryn (glutenfri hvis nødvendigt)

Sådan gør du:

– Følg de samme trin som til de glutenfrie rundstykker, men opløs gæren i kærnemælk eller yoghurt i stedet for vand, og tilsæt honning, havregryn og melet lidt efter lidt og rør godt rundt.

– Bag rundstykkerne i en forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 25 minutter, eller indtil de er gyldne og gennembagte.

Glutenfri grovbirkes

Dette er en tredje variation af de glutenfrie rundstykker, som har et ekstra twist af birkes, som giver dem en knasende og karakteristisk smag. For at lave glutenfrie grovbirkes skal du bruge følgende ingredienser:

– 5 dl lunkent vand

– 25 g gær

– 1 tsk salt

– 1 spsk sukker

– 1 spsk fiberhusk

– 2 spsk olivenolie

– 500 g glutenfri mel (f.eks. Schär Mix B eller Finax Hvidt Mel)

– 100 g boghvedemel

– 50 g birkes

Sådan gør du:

– Følg de samme trin som til de glutenfrie rundstykker, men tilsæt boghvedemel sammen med det glutenfrie mel og birkes sammen med de blandede kerner, frø eller nødder og rør godt rundt.

– Bag rundstykkerne i en forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 25 minutter, eller indtil de er gyldne og gennembagte.

Glutenfri birkes

Dette er en fjerde variation af de glutenfrie rundstykker, som har et ekstra twist af remonce, som giver dem en fyldig og sød smag. Remonce er en blanding af smør, sukker og marcipan, som bruges som fyld i mange danske wienerbrød. For at lave glutenfrie birkes skal du bruge følgende ingredienser:

– 5 dl lunkent vand

– 25 g gær

– 1 tsk salt

– 1 spsk sukker

– 1 spsk fiberhusk

– 2 spsk olivenolie

– 600 g glutenfri mel (f.eks. Schär Mix B eller Finax Hvidt Mel)

– 50 g birkes

– 100 g smør

– 100 g sukker

– 50 g marcipan

Sådan gør du:

– Følg de samme trin som til de glutenfrie rundstykker, men tilsæt kun birkes sammen med de blandede kerner, frø eller nødder og rør godt rundt.

– Rør smør, sukker og marcipan sammen i en lille skål til en ensartet masse. Dette er remoncen.

– Når du har formet dejen til rundstykker, lav et dybt hul i midten af hver rundstykke med din finger og fyld det med en teskefuld remonce.

– Bag rundstykkerne i en forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 25 minutter, eller indtil de er gyldne og gennembagte.

Glutenfri skagenslapper

Dette er en femte variation af de glutenfrie rundstykker, som har et ekstra twist af kærnemælk, sesamfrø og birkes, som giver dem en sprød og lækker smag. Skagenslapper er en slags flade og tynde rundstykker, som er populære i Nordjylland. For at lave glutenfrie skagenslapper skal du bruge følgende ingredienser:

– 5 dl kærnemælk

– 25 g gær

– 1 tsk salt

– 1 spsk sukker

– 1 spsk fiberhusk

– 2 spsk olivenolie

– 600 g glutenfri mel (f.eks. Schär Mix B eller Finax Hvidt Mel)

– 50 g sesamfrø

– 50 g birkes

Sådan gør du:

– Følg de samme trin som til de glutenfrie rundstykker, men opløs gæren i kærnemælk i stedet for vand, og tilsæt sesamfrø og birkes sammen med de blandede kerner, frø eller nødder og rør godt rundt.

– Form dejen til ca. 16 flade og tynde rundstykker på en bageplade med bagepapir. Brug våde hænder eller en dejskraber til at forme dejen, da den er meget klistret.

– Bag rundstykkerne i en forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 15 minutter, eller indtil de er gyldne og gennembagte.

Jeg håber, du har fået inspiration til at bage nogle lækre glutenfrie brød, som du kan> nyde med din familie eller venner. Husk, at du altid kan eksperimentere med forskellige ingredienser, krydderier og former, så længe du har en god grundopskrift på et glutenfrit brød. God bagelyst!