Sådan monterer du nye døre korrekt

Sådan monterer du nye døre korrekt

En dør er en relativ ubetydelig størrelse med en relativ simpel funktion, vi alle har i vores hjem. Selvom døre indgår som en nærmest naturbestemt del af indretningen, så er det næppe dem, vi skænker allerflest tanker i løbet af en dag.

 

Alligevel er det ikke noget, vi vil være foruden; for det er nu egentligt rart nok, at de er der, når der er behov for at dæmpe larmen, eller man har brug for en stund for sig selv.

 

Men… Hvis du nogensinde har stået i en situation, hvor du har skulle reparere eller udskifte en dør, så ved du, ligesom jeg, at det i virkeligheden ikke nødvendigvis er så simpel en størrelse, som man går og tror.

 

For at en dør overhovedet kan åbne og lukke, kræver det de rette beslag, og det er (åbenbart) ikke ligegyldigt for valget af hængsler, om din dør skal være højre- eller venstrehængt.

 

Og for at gøre det hele bare lidt mere kompliceret, så bør man investere i såkaldte justerbare hængsler til døre; disse er nemlig udstyret med en indvendig skrue, der gør det muligt at justere døren i højden. Smart, ikke?

Monterings- og vedligeholdelsesguide for de fummelfingrede

Når først du har bestilt de rigtige hængsler fra Beslagfabrikken og har skaffet det rette værktøj, så er du sådan set klar til at skifte dine døre i huset. Og selvom man kalder det ‘at montere en dør’, så er det faktisk en smule misvisende. For man monterer ikke selve døren, men derimod karmen, som døren efterfølgende hægtes på.

 

Men nok om semantikken. Her kommer den ultimative guide til at skifte en indvendig dør:

 

  1. Start med at skrue rammen sammen. Sørg for, at karmen og dørtrinet sidder tæt.
  2. Herefter skal rammen kiles fast i hullet i væggen. Kilerne sættes i hjørnerne, så du undgår, at karmen buer.
  3. Skru rammen fast i den side, døren skal hænge i med karmskruer. Vent med den anden side til senere.
  4. Skru nu hængslerne fast, hægt døren på, og se hvordan, den lukker. Lukker døren som den skal, kan du skrue rammen fast i den anden side også.
  5. Montér herefter dine dørgreb og dæk skruehullerne i karmen til med spartel, maling eller små knapper, og voilà! #nemt

 

Som en lille bonus anbefales det i lærde kredse, at man smører hængslerne ved alle bevægelige dele, når disse er sat op. Herefter bør de smøres én gang om året, så du undgår knirkende døre og trætte beslag.